MONTENEGRÓ KINCSEI IV. RÉSZ – KILÁTÓK

Montenegróban csupán pár órányi út kell ahhoz, hogy a hegyekben vagy éppen a tengerpart mellett találjuk magunkat. Elérkeztünk hát a következő témához – Montenegró leghíresebb kilátóihoz.

Mielőtt belevágnánk, meg szeretném osztani veletek a híreket hogy hatalmas útfejlesztések zajlanak Montenegró teljes területén. Aki már járt arra autóval, bizonyára tudhatja hogy milyen állapotok uralkodnak az utakon. Nekünk sem volt egy könnyű dolgunk, ezért kérnélek titeket, mielőtt útra keltek, érdeklődjetek a jelenleg is zajló munkálatokról. A lent felsorolt helyszínek közül Kučka Korita és a Njegošev Mauzolej a nehezen megközelíthető kategóriába tartoznak.

STARI GRAD BAR – Bar Montenegró egyik legforgalmasabb kikötővárosa, amit az óváros még különlegesebbé tesz. Az óvároshoz vezető út egyszerű és akadálymentes, ám nagyban különbözik Budva és Ulcinj óvárosától. Mindössze egy kültéri színházat és az egykori Stari Bar romjait takarja, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a hegyekre. A bejárat előtt az utca teljes hosszán hangulatos, régies kávézok, éttermek és üzletek találhatóak. A kedvenc pólom “Road Tripping In Montenegro” pont az üzletek egyikéből származik 🙂 Nem is húznám tovább a szót, hagyom hogy a képek magukért beszéljenek.

NJEGOŠEV MAUZOLEJ, LOVĆEN – A leggyönyörűbb kilátással rendelkező hegyi kilátó, ami egyben Montenegró egyik legnagyobb látogatottságú műemléke is. A kilátóhoz vezető úton pár hónapja még hatalmas munkálatok zajlottak – kvázi járhatatlan állapotok uralkodtak az úton. Remélem 2021-re ez már másképp lesz 🙂

A kilátó csúcsáig 461 lépcsőfok vezet, ami lehet egy kicsit soknak tűnik, de az út végén elénk táruló panoráma kárpótol mindenért – a bal oldalt a Kotori öböl, jobbra pedig hegyek sokasága amerre a szem ellát. Hihetetlen!

ZABJELSKI TORANJ – PUT DO CETINJA, PODGORICA – a fővárosban ez a két helyszín tartozik a kedvenc naplementés helyeim közé. A bal oldali kép 2020-ban, míg a jobb oldali 2 éve, 2018-ban készült. A képeim 98%-át én készítem, egy állvány és egy távkioldó segítségével 🙂 Itt olvashattok bővebben a főváros körüli érdekességekről.

KUČKA KORITA, GRLO SOKOLOVO – az út amit kíséret nélkül nem tudtunk volna megtenni, ugyanis az táblák hiányában követhetetlen…Ha célba vennétek ezt a kilátót, írjatok nyugodtan, és elmondok minden fontos tudnivalót az útról!

Ezt a különleges kilátót pár évvel ezelőtt építették ki, amikor Podgoricától az albán határig vezető panorámakörutat csinálták. A kilátó egy hegyi kis falucskából, Kučka Korita, sétával könnyen megközelíthető. A látvány pedig magáért beszél.. a kilátót Albánia hegyei ölelik körbe.

REKA CRNOJEVICA – Ez a kis folyóvölgyi település tele van csodával, már az oda vezető út is egy hatalmas élmény! Imádom a kis keskeny, kacskaringós utakat, amiknek a végén hirtelen kibukik az eszméletlen kilátás! A gyönyörű kilátás után egy picinyke kis falu tárul a szem elé, amit egy régi kőhíd tesz még különlegesebbé, a Stari Most. A parton lévő éttermek szinte mindegyikéből a hídra néző kilátással találkozhattok. További képeket itt tudtok megnézni.

Mana <3

This Post Has One Comment

  1. Varázslatos világot tártál elénk ezuttal is 🙂 A képek csodával határos módon visszatükrözik a hegyek határtalan erejét és az ember csak nézi és nem tudja levenni róluk a tekintetét. Azon töprengek, hogy milyen csodálatos lenne, ha az embernek szárnyai lennének és átsuhanna felettük. <3 <3 <3

Leave a Reply

Close Menu
Scroll Up